Danish design classics

Wie kent nu niet de vrolijke houten Monkey van de designer Kay Bojesen? In naturel hout , streepshirt of in vintage blue of red. Danish design classics uit 1951. Maar er is meer zoals de Love Birds -1950 en de Songbirds, beiden een populair huwelijkscadeau- of de Hippo -1955. 

Designer Kay Bojesen

Kay Bojesen studeerde in 1910 af als zilversmid na het voltooien van zijn stage en leerschool met Georg Jensen. Hij was een van de eersten die het functioneel design enthousiast omarmde in Deens handwerk en hij was mede-oprichter van ‘Den Permanente’ - een showcase winkel die decennia lang het beste van het Deens design in huis had.

Danish design classics - geliefd bij jong en oud

In de 30-er jaren van de vorige eeuw begint hij zich echt te richten op het ontwerpen van houten speelgoed, hij creëerde onder meer een reeks houten dieren met het idee dat alles rond, zacht en goed moet aanvoelen. Elke lijn moet een glimlach zijn. Wanneer je naar het ontwerp van het Kay Bojesen Monkey speelgoed kijkt, zie je deze visie tot leven komen. Kay Bojesen weet als geen ander hoe je hout tot leven brengt. Zijn bedoeling was niet om levensechte dieren te repliceren, maar om een fantasierijk te creëren, designs met gevoel voor humor.

De 3e generatie staat inmiddels aan het roer

Met de sluiting van de legendarische winkel van Kay Bojesen aan de Bredgade in Kopenhagen in 1990 werden verschillende van zijn werken niet meer geproduceerd. Nu is het een groot genoegen om een ​​aantal prachtige originele ontwerpen van Kay Bojesen opnieuw te introduceren trouw aan zijn tekeningen en met inachtneming van zijn strenge eisen aan materialen en vakmanschap.

Kay Bojesen stierf in 1958 op 72-jarige leeftijd en liet een de belangrijke en unieke ontwerpen achter als erfgoed. Tegenwoordig dragen zijn kleinkinderen trots zijn erfenis voort.

Lees meer